Algemene info

Vacht verzorging

De Wheatenvacht moet minstens 1x per week geborsteld en gekamd worden. Ook dient hij geregeld een knipbeurt te krijgen (zie 'trimschema'), het is immers een knipras. Hij mag nooit geplukt worden.

voor een knipbeurt

Na een knipbeurt

Elke hond verhaard, dus ook de Wheaten. Het dode haar valt echter niet eruit maar blijft in de vacht hangen. Dit moet er dus uitgekamd worden, anders zal dit klitten gaan vormen. Bij een goede vachtverzorging zal men ook geen haren vinden op de vloerbedekking. De verzorging van de vacht is niet moeilijk, maar wel bewerkelijker dan die van een kortharige hond. Je mag de vacht ook geregeld wassen met een goede honden shampoo.

Benodigdheden

 • Een zachte borstel, handig bij de tafeltraining van de pup, en voor het uitborstelen van hondenvoetjes.
 • Kam, zonder scherpen punten, eventueel een grove voor het uitkammen en eventueel een wat fijnere voor het nakammen.
 • Goede borstel, liefst vol kunststof met rubberen tanden, om vacht en/of huidbeschadigingen te voorkomen.
 • Een goede kappersschaar, om de hond bij te knippen.
 • Een (halve) efileerschaar (uitdunschaar) om de vacht zo nodig uit te dunnen.
 • Nageltang, om de nagels mooi kort te knippen.
 • Pincet met afgeronde punten of een arterieklem voor het uitplukken van haar uit de gehoorgang. Dit voorkomt oorproblemen.
 • Tekentang, voor het verantwoord verwijderen van teken.

Voorbereiding

Ongeveer vijf dagen voordat de hond geknipt gaat worden moet hij worden gewassen. Laat het haar aan de lucht drogen. Het haar valt dan op het moment van de knipbeurt weer in natuurlijke golven. Het beste kunt u de hond op een trimtafel, of anders op een tafel met stroeve mat, kammen en knippen, anders kan het u uw rug kosten. Bovendien kunt u de hond op de tafel beter de baas. Kam de hond voor het knippen volledig uit. De ervaring leert, dat veel mensen de hond niet tot op de huid toe kammen, maar slechts alleen de bovenkant te pakken hebben, met als gevolg klitten en in een later stadium vervilting van de vacht. Dat dit kan leiden tot huid- en vachtproblemen mag duidelijk zijn. De Wheaten behoort tot een knipras en mag afgezien van de oren absoluut niet worden geschoren.

Trimschema

Leidraad bij bet knippen is het benadrukken van de terriërcontouren zonder dat daarbij de mooie golvende kwaliteit van het haar verloren gaat; er wordt echter in niets overdreven. We gebruiken een gewone- en een halve uitdunschaar.

Trimschema
 1. Het haar op de binnenkant van bet oor zo kort mogelijk knippen. Langs de rand van het oor het haar zo dicht mogelijk langs de oorschelp afknippen. De oorrand met duim en wijsvinger vasthouden en daar langs knippen, om te voorkomen dat in het oor wordt geknipt. De bovenkant van het oor met de uitdunschaar of met de handtondeuse tot ca 3 mm inkorten. Het haar in de gehoorgang met een pincet uittrekken.
 2. Tussen de oren het haar op ongeveer 2 cm recht afknippen; dus de vlakke schedel benadrukken. Vanaf de lijn ooraanzet tot ooraanzet het haar richting neus lang laten. Het kan eventueel iets uitgedund worden, afhankelijk van de 'zwaarte'.
 3. Trek een denkbeeldige lijn van ooraanzet naar mondhoek. Knip het haar onder die lijn (de wangen) kort tot op ongeveer 1 cm. Bepaal onder de kin hoeveel baard u wilt laten staan en knip het overige gedeelte onder de kin ook op ongeveer 1 cm. Zo maakt u de verbinding tussen de beide wangen. Kam het haar dat over de ogen valt en dat van de sik naar voren. Pak dit met één hand bij elkaar en knip het plusminus 3 cm voor de neus recht af.
 4. Vanaf de keel de vacht naar beneden recht afknippen tot op de gewenste lengte (hangt van de vachtstructuur af). Het ideale beeld is: maak één lijn met het haar op de voorbenen om zo een terriër outline te verkrijgen.
 5. De overgang achterkant schedel/nek laten verlopen naar de ruglijn. Werk nu de schouders bij tot de voorborst die al geknipt is. Laat de lijn over de schouders mooi verlopen op het voorbeen. Let op eventuele uitstekende pieken bij de ellebogen, U kunt, zo nodig, een uitdunschaar op de schouder en bij de elleboog gebruiken. Punt het haar op de voorbenen bij, lettend op de terriër outline. Bij jonge honden is het haar op de benen vaak nog niet lang genoeg om dit te bereiken.
 6. Van de schoft tot de staart het haar zodanig inkorten dat er nog een slag haar blijft staan van ongeveer 4 cm. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van het haar. Bij de goede, golvende, zijdeachtige vacht valt het haar op de rug zonder problemen. Werk vanuit de rug naar de zijkanten. Hoe beter de kwaliteit van de vacht hoe langer dit haar kan blijven. De vacht zal probleemloos prachtig vallen op de flanken. De lengte mag wel tot 12,5 cm gehandhaafd blijven. Punt het haar wel bij, zodat de dode haarpunten zijn verdwenen
 7. Het haar op de dijen mooi 1aten verlopen met de beharing op de flanken en de rug. Eventueel kan het haar op de buitenkant van bet dijbeen voorzichtig wat worden uitgedund. Kam het haar op het dijbeen naar voren en knipt dit evenwijdig aan het been bij naar de onderbuik, Laat een goede bevedering staan. De binnenzijden van de achterbenen bijknippen.
 8. De staart als een peen bijknippen. Eventueel met de uitdunschaar uitdunnen. Laat aan de voorkant van de staart wat meer haar staan Rondom de anus, billen en achterzijde staart het haar inkorten tot ongeveer 1 cm. Zorg voor een goede overgang van de achterzijde van de dij naar de sprong.
 9. Het haar dat over de voetkussentjes valt wegknippen. De voetjes rondom knippen.
 10. Als laatste doen we de buikbelijning. Knip het haar in een oplopende lijn van de ellebogen tot het punt waar u met de voorkant achterbeen was geëindigd. Bij de reu mag het haar bij de penis volledig worden ingekort, want aan het 'flosje' blijft alleen maar urine hangen wat erg onhygiënisch is